Συμμετοχή ΥΠΑΜ στην Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ 4 – 5 Μαρτίου 2020.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα των Επιχειρησιακών και Αμυντικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στρατηγικής Επισκόπησης για την Ασφάλεια και Άμυνα και η Στρατηγική Αναθεώρηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO). Ο κ. Αγγελίδης, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι είναι υψίστης σημασίας η κατανόηση και η καταγραφή των απειλών προς την ΕΕ και τους πολίτες αυτής, σημειώνοντας την ανάγκη ενεργοποίησης των σχετικών άρθρων της Συνθήκης της ΕΕ που αφορούν την αλληλεγγύη και την αμοιβαία συνδρομή. Ειδική μνεία έκανε επίσης ο κ. Υπουργός στο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη καθορισμού της Ανατολικής Μεσόγειου ως περιοχής ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ΕΕ.

Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ΚΔ προς στην Ελλάδα σε σχέση με τις ενέργειες για αντιμετώπιση της οργανωμένης εισβολής μεταναστών η οποία ενορχηστρώνεται από την Τουρκία. Ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στη Κύπρο είναι εξίσου σοβαρή, αφού οι αιτήσεις παροχής ασύλου έχουν ξεπεράσει το 3.5% του πληθυσμού. Σημείωσε ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά από όλα τα κράτη μέλη αφού πρόκειται για απειλή που αφορά την ΕΕ στο σύνολο της.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της σημερινής συνάντησης των Υπουργών Άμυνας, ο κ. Αγγελίδης είχε επίσης συνάντηση με τον Κροάτη ομόλογό του Damir Krsticevic, κατά την οποία συζήτησαν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Σε κατ’ ίδιαν συνάντηση του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο κ. Josep Borrell, ο .κ.  Αγγελίδης ζήτησε την στήριξη της ΕΕ όσον αφορά το νέο μεταναστευτικό κύμα προς την Κύπρο. Συμφωνήθηκε όπως η Κύπρος υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για συνδρομή από την ΕΕ.

Στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης οι Υπουργοί Άμυνας της ΚΔ, της Γαλλίας της Ιταλίας και της Ελλάδα παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι πρόσφατες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, σε Ελλάδα και Κύπρο, κυρίως μετά την απόφαση της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων της, καθώς και η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη έμφαση την κατάσταση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας, Ιταλίας και Ελλάδας, μετέφεραν στον κ. Αγγελίδη τη στήριξη και την αλληλεγγύη των χωρών τους για τα τεκταινόμενα στην Κυπριακή ΑΟΖ και την αποφασιστικότητά τους για τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο με την λήψη συγκεκριμένων ενεργειών.